Contemporary Design Proportions and Positioning: STV House in Tel Aviv

Completed in 2009, this 4,100-square foot, three-story home is located in Tel Aviv, Israel. The house is a row-house nested within the dense urban fabric of the city. The contemporary design proportions of the plots and strict restrictions on neighborhood planning defined the proportions and positioning of the house.

It’s an interesting study in designing outside the box, even when the proportions of the box have been defined for you.

The house is typologically a concrete box with a wood-clad country house positioned on top, slightly shifted and cantilevered to the north façade. The shift plays with contemporary design proportions and enlarges the space of the northern bedrooms, while providing shading for the ground floor.

The house incorporates three materials in its contemporary design – wood, slate, and exposed concrete. These materials repeat themselves throughout the house.

 

 

STV House by Arstudio – Arnon Nir Architecture